A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, молоді та спорту
Новгород-Сіверської міської ради Чернігівської області

Повідомлення про початок громадського обговорення проєкту рішення щодо припинення діяльності Грем'яцької ЗОШ І-ІІІ ступенів шляхом ліквідації

Дата: 15.03.2024 16:13
Кількість переглядів: 36

 

 

Про припинення юридичної особи Грем’яцька ЗОШ І-ІІІ ст. шляхом ліквідації

 

 

1. Найменування організатора  громадського обговорення – Відділ освіти, молоді та спорту Новгород-Сіверської міської ради

          2. Мета: врахування думки жителів с. Грем’яч  щодо припинення (ліквідації) Грем’яцької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Новгород-Сіверської міської ради Чернігівської області

          Рішення про утворення, реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу) закладу загальної середньої освіти приймає його засновник (засновники).

           У разі реорганізації чи ліквідації закладу загальної середньої освіти засновник зобов’язаний забезпечити учням можливість продовжити здобуття загальної середньої освіти на відповідному рівні освіти.

          Реорганізація і ліквідація закладів загальної середньої освіти у сільській місцевості допускаються лише після громадського обговорення проекту, відповідного рішення засновника.

            Період реформ, розпочатий Міністерством освіти і науки, поставив питання реорганізації шкіл у сільській місцевості на одне з перших місць на порядку денному. Ця проблема гостра для всієї України і є результатом демографічної кризи, яка спостерігається в державі. Також, через збройну агресію РФ люди вимушені залишити території,  на яких ведуться активні бойові дії  або які знаходяться під постійними обстрілами. Кількість учнів в закладах освіти, які розташовані у відділених селах або на територіях, віднесених до зони можливих бойових дій постійно скорочується, тому й не дивно, що чимало шкіл стали напівпорожніми. Освітній процес в таких закладах освіти може здійснюватися тільки в режимі онлайн. Перед місцевою владою постає питання: утримувати ці школи, чи перевести дітей до більших шкіл та забезпечити там кращі умови навчання завдяки вивільненим коштам.

            У 2022-2023 навчальному році в Грем’яцькій загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів Новгород-Сіверської міської ради Чернігівської області навчалось 105 учнів. На початок 2023-2024 року контингент здобувачів освіти складав 74 учні. Протягом жовтня-грудня 2023 року кількість учнів зменшилась на 12 осіб і складає (станом на 31 січня 2024 року) 62. Тобто, порівняно з минулим навчальним роком, контингент учнів зменшився на 40%. Станом на 31.01.2024 року на території обслуговування закладу освіти фактично проживають тільки 18 учнів (14 в с. Грем’яч та 4 в с. Кам’янська Слобода). Більшість учнів є  внутрішньо переміщеними особами та фактично мешкають в більш безпечних населених пунктах громади. Частина учнів – зовнішньо переміщені особи. Всі педагогічні працівники є внутрішньо або зовнішньо переміщеними особами. Освітній процес, з огляду на безпекову ситуацію (4 км від кордону з РФ та відсутність укриття), здійснюється виключно в онлайн-форматі. Через нестабільний Інтернет-зв’язок та відсутність стабільного енергопостачання частина учнів не мають можливості навчатися в синхронному режимі. Внаслідок постійних обстрілів населеного пункту Грем’яч неможливо здійснювати не тільки освітній процес в очному форматі, але і будь-які види діяльності в закладі.   

         29 учнів закладу фактично проживають в м. Новгород-Сіверський, де заклади освіти функціонують у змішаному форматі, також деякі учні мешкають на території інших населених пунктів громади, заклади освіти яких працюють в змішаному або очному режимі.

        

         5 березня Кабінет Міністрів України затвердив низку змін до Порядку та умов надання освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам (постанова від 14 січня 2015 р. № 6) і формули розподілу освітньої субвенції між місцевими бюджетами (постанова від 27 грудня 2017 р. № 1088). Відповідно до Порядку для стимулювання підвищення ефективності шкільної мережі та якості освіти заплановано не дозволяти фінансувати коштом освітньої субвенції заклади освіти (крім початкових шкіл) з кількістю учнів менш як 45 осіб (з 1 вересня 2025 року) та менш як 60 осіб (з 1 вересня 2026 року). Зростання контингенту учнів школи під питанням, оскільки вже на даний час на території обслуговування закладу освіти фактично не проживають діти віком від 3 до 5 років. Отже, фінансування закладу освіти з 2026 року за рахунок освітньої субвенції буде неможливим.

          Собівартість утримання одного учня по Грем’яцькій загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів за 2023 рік становить 41757 грн. на рік.

       Враховуючи те, що державна освітня субвенція покриває лише заробітну плату педагогічного персоналу, громада за рахунок місцевого бюджету фінансує комунальні послуги та утримання технічного персоналу.

            Питання не лише у коштах, але й якості освіти, яку отримують учні школи.

          У разі закриття Грем’яцької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів частина учнів зможе здобувати освіту по місцю фактичного проживання в змішаному або очному форматі. Інша частина учнів здобуватиме освіту онлайн в Чайкинському НВК та інших ЗЗСО.

             Питання  працевлаштування працівників є одним із пріоритетних для відділу освіти, в даному напрямку ведеться постійна робота.

            Таким чином, саме забезпечення якості освітніх послуг стане одним з головних критеріїв, за якими українське суспільство буде оцінювати успішність освітніх реформ в країні.

      3. Суб’єкт, що вніс пропозицію щодо припинення (ліквідації) Грем’яцької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Новгород-Сіверської міської ради Чернігівської області – відділ освіти, молоді та спорту Новгород-Сіверської міської ради.

     4. Громадські обговорення будуть проходити протягом одного року з моменту оприлюднення оголошення (з 15.03.2024 до 15.03.2025).

 

4. Місцезнаходження та адреса електронної пошти, організатора громадського обговорення, за якими можна отримати консультації та надати пропозиції з питання, що винесено на громадське обговорення: відділ освіти, молоді та спорту Новгород-Сіверської міської ради, м. Новгород-Сіверський, вул. Князя Ігоря, 32 а, e-mail: nsmvo2015@ukr.net

 

5. Прізвище та ім’я особи, визначеної відповідальною за проведення громадського обговорення: Ковальчук Тетяна Миколаївна – начальник відділу освіти, молоді та спорту Новгород-Сіверської міської ради, тел. 0994272284.

Контактна особа: Жорова Алла Григорівна  – головний спеціаліст відділу освіти, молоді та спорту Новгород-Сіверської міської ради, тел. 0996796882

 

6. Строк і спосіб оприлюднення результатів громадського обговорення, узагальнення висловлених в ході проведення громадського обговорення зауважень та пропозицій здійснюється організатором.

Після отримання висловлених пропозицій та проведеного аналізу відбудеться оприлюднення результатів громадського обговорення на сайті Новгород-Сіверської міської ради.

          Запрошуємо усіх бажаючих взяти участь у обговоренні питання   щодо  припинення (ліквідації) Грем’яцької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Новгород-Сіверської міської ради Чернігівської області та обговорення відповідного проекту рішення, що виноситиметься на розгляд Новгород-Сіверської міської ради.

ВИСЛОВІТЬ СВОЮ ДУМКУ, ПОДАВШИ СВОЇ ПРОПОЗИЦІЇ (ЗАУВАЖЕННЯ) У ПИСЬМОВІЙ ЧИ УСНІЙ ФОРМІ.

 


« повернутися

Вхід для адміністратора