A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, молоді та спорту
Новгород-Сіверської міської ради Чернігівської області

Ти як?

Дата: 13.12.2023 15:37
Кількість переглядів: 12

Чи задумувалися Ви над таким поняттям, як самоцінність? Адже цінність себе або самоцінність – це перш за все усвідомлення своїх сильних сторін, шанобливе ставлення до себе, безумовна любов і прийняття себе.

Психологиня Оксана Янчак, на своєму вебсайті «Психолог Оксана Янчак» (https://oksanayanchak.com/osobistisnij-rozvitok/samocinnist-chomu-vazhlivo-navchitisya-ciniti-sebe.html) розповідає про самоцінність.

Психологиня наводить докази того, що відбувається, коли людина починає цінувати себе, по справжньому любити, поважати і піклуватися про себе.
1. Ви починаєте захоплюватися собою. Не з гордині, не з порівняння з іншими, а з впевненості та любові до себе. З розуміння того, що Ви живете і це прекрасно. І єдиний Ваш конкурент – це Ваше відображення у дзеркалі.
2. Ви перестаєте шукати любов зовні, щоб заповнити нею порожнечу всередині, тому що Ви відноситеся з турботою і вдячністю до себе. Все більше і більше відчуваєте тепло, радість у своєму серці та ділитеся ними з іншими.
3. Розумієте, що матеріальні речі не так вже й важливі. Найважливіше, це люди, які нас оточують!
4. Ви перестаєте шукати виправдування вчинкам інших людей і починаєте бачити їх насправді якими вони є. Ви відпускаєте їх. Іноді це дуже складно, боляче,  проте важливо.
5. Ваші відносини покращуються. Ви залучаєте у своє життя людей, які позитивні, цілеспрямовані. З якими Вам добре, з якими Ви відчуваєте впевненість та підтримку. З якими Ви стаєте кращою і щасливішою людиною.
6. Розумієте, що коли Ви щось робите, це Ваш вибір, Ваша відповідальність і Ви не зобов’язані пояснювати іншим. Разом з цим, Ви пам’ятаєте про кордони і знаєте, коли важливо попросити вибачення.
7. Ви відчуваєте внутрішню опору, здатні самі забезпечити собі комфорт і не знаходитися в позиції споживача. Проте розумієте, коли попросити про допомогу та пам’ятаєте про баланс «Брати – давати».
8. Ви просто стаєте собою. Відкриваєте свій внутрішній простір тому, що наповнює Вас, у що вірите. Починаєте свій день з посмішки, приємних думок, з вдячності за все що є, за тих хто знаходиться поруч.

Як висновок - будьте вірні собі! Цінуйте себе і насолоджуйтеся своїм життям! 

Про те, що наша самоцінність не залежить від думки інших можна впевнитися, зайшовши на сторінку «Ти як?» у соціальній мережі Facebook за посиланням: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid0AxYuhR8Zz7N3X5q3tGkhGqYGZz1jiX8MpVT7ApwdLCZgtBvnw3a6LGgqRKXDy7ifl&id=100013814781737

Фахівці стверджують, що соромитися свого «Я» через можливість комусь не сподобатися – не має сенсу. Навіть якщо всі довкола кажуть «не виділяйся». Навіть якщо ці слова лунають із вуст рідних. Не всі установки від батьків та родичів, що закладаються нам із дитинства, є правильними.

І як порада - у будь-якій ситуації – насамперед прислухайтеся до себе та власних потреб. 

Більше про фрази, які ми чули від дорослих у дитинстві, і які виявилися хибними, читайте у дописі: 


« повернутися

Вхід для адміністратора