A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, молоді та спорту
Новгород-Сіверської міської ради Чернігівської області

Педагогіка партнерства в дїї (з досвіду роботи Биринського навчально-виховного комплексу)

Дата: 14.06.2023 10:56
Кількість переглядів: 28

    

    

9 червня Биринський навчально-виховний комплекс гостинно зустрів керівників та заступників закладів освіти району. Це був заключний семінар-практикум з проблеми «Нова українська школа: реалії та перспективи в умовах дистанційного навчання».  Вітали гостей короваєм, українськими піснями та віршами, історією села Бирине. Відчувалася любов до рідного краю, українських традицій, турбота про майбутнє закладу освіти з боку учнів та педагогів.

Плахута Л.П., директор Биринського навчально-виховного комплексу, провела екскурсію по закладу: просторі рекреаційні зони, розмальовані працівниками та учнями, світлі, охайні класні кімнати, світлиця з розмаїттям биринської вишивки, сучасний музей, де зібрана історія рідного краю та долі людей, які творили цю історію,  їдальня з новими меблями, які подарував випускник цієї школи, і квіти, яких дуже багато в школі.

Про освітній простір Нової української школи говорила вчитель початкових класів Шлапак М.О.

Є в закладі і дошкільна ланка, яка не працює, бо немає дітей дошкільного віку. Усе новеньке, яскраве, сучасне. Але…

 Поряд з директором був незмінний помічник, засновник Школи лісництва лісничий Гуща Г.М., який розповів про співпрацю з закладом освіти, про випускників, які після школи обрали професії пов'язані з лісом, про посадку дерев з учнями школи. Запросив усіх до Биринського лісництва, де є багато цікавих рослин та дерев. Показав теплицю та розсадник,   де починають своє життя маленькі саджанці.

Завдяки тісній співпраці з органами місцевого самоврядування у закладі є сучасний комп'ютерний клас, нові меблі в учительській, лінолеум на першому та другому поверхах. Звучали слова вдячності ТОВ «Відродження» за партнерство та допомогу, Будинку культури -  за співпрацю.

Биринський навчально-виховний комплекс – це сільський заклад освіти, де педагогіка партнерства впроваджується  не на словах, а в дії. 

Впорядкована територія закладу освіти з бесідками, затишними куточками, квітниками, приміщення закладу захоплює своїм затишком, чистотою, яскравістю та небайдужістю учнів, батьків, педагогів до кожного куточку.

Сумно від того, що майже всі розповіді розпочиналися дієсловом «було», бо на сьогодні в закладі навчається 22 учні ( за потужності – 600), і найближче майбутнє – філія. Тому кожне побажання при підведенні підсумків  семінару починалося з того, щоб до Бириного приїздили сім'ї з дітьми, щоб школа ще багато років жила і вчила дітей у мирній країні. Говорили про мир і скорішу перемогу, про те, що важко впроваджувати концептуальні засади Нової української школи в умовах воєнного стану та дистанційного навчання. А на останок – звучали патріотичні українські пісні від вчителів та працівників Биринського Будинку культури, побажання миру, скорішої перемоги, і безмежна віра у світле майбутнє нашої країни.

Шум сосен, плеск води, розмаїття і буйство рідної природи, українські пісні, гарні враження і сум від того, що поряд війна і важка доля наших хлопців, що боронять наш спокій. З такими думками поверталися усі ми з Биринського навчально-виховного комплексу.

 

Ірина ЗЮЗЬКО,

директор ЦПРПП              

        


« повернутися

Вхід для адміністратора