A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, молоді та спорту
Новгород-Сіверської міської ради Чернігівської області

Всесвітній день доброти – міжнародний день, який відзначається щорічно 13 листопада. Зробімо цей день сповненим добром!

Дата: 07.11.2022 13:24
Кількість переглядів: 42

Всесвітній день доброти

 Всесвітній день доброти – міжнародний день, який відзначається щорічно         13 листопада.

День доброти – чудова можливість знайти час на хороші вчинки для людей та тварин. Добро врятує світ та з’єднає народи, тому що воно закладене в людській природі, саме тому робити гарні вчинки може кожен. Творити добро зовсім не важко, але в результаті люди наповняться співчуттям та добротою один до одного.

День доброти бере свій початок з 1997 року, коли в Японії створився волонтерський «Всесвітній рух за доброту» (World Kindness Movement), котрий не мав релігійного та політичного напрямків. Спочатку в нього входили лише представники тихоокеанського регіону, але пізніше географію істотно розширили.

13 листопада 1998 року в Токіо відкрилась перша конференція Всесвітнього руху доброти, цю дату й залишили для щорічного святкування. Але офіційно Всесвітній день доброти заснували 18 листопада 2000 року на ІІІ конференції Руху доброти у Сінгапурі.

Нині цей світлий день відзначається у 28 країнах, на усіх континентах. Даних про офіційне святкування в Україні, на жаль, немає, але це не заважає розповсюджувати добру традицію та робити гарні вчинки.

Символом доброти є відкрите серце. Саме до Дня доброти його створив французький художник Орель. 

Треба навчатися робити добрі справи. Складність полягає в тому, що за свої вчинки не слід чекати нагороди, вони повинні дарувати задоволення самі по собі. Треба донести своїй дитині, що добро може повернутися не через ту людину, на яку було спочатку направлено.

Доброта повинна бути направлена не лише на людину, але й на тварин,  які часто страждають від людської жорстокості.

Ще одним символом доброти та миру є кульбаба. Скульптури, що  зображують цю квітку, встановлені у 30 країнах світу

Як святкувати День доброти у школі?

Учні старшої школи можуть провести “Урок доброти” для молодших класів; у класі створити скриньку добрих побажань, плакати доброти або дерево добрих справ; флешмоб обніми друга; організувати виставку малюнків або театральну виставу, які будуть присвячені добрим справам.

В цей день заведено дарувати квіти людям, які зустрічаються на твоєму шляху: і знайомим, і тим, кого бачиш вперше. У кожній країні – різні букети; в Сінгапурі, наприклад, дарують гербери та маргаритки. Крім цього, потрібно робити щирі компліменти, говорити приємні слова, дарувати посмішку та гарний настрій, здійснювати хороші вчинки, адресовані як близьким людям, так і незнайомим, хто потребує прояву доброти. Світ стає чистішим та світлішим з кожним таким вчинком.

Всесвітній день доброти – свято дії, тому й заходи, присвячені цьому прекрасному дню, завжди направлені на підтримку та допомогу нужденним людям. Кожного року з’являються нові цікаві способи активності, благодійні флешмоби та акції. Всі намагаються знайти час та надати увагу близьким в день добра.

Важлива організація Дня доброти у дитячих садочках та школах, щоб змалку виховувати в дітях доброту серця, бажання піклуватися про інших та робити гарні вчинки. Цікава лекція в ігровій формі про вагомість доброти в нашому світі обов’язково сподобається дітям. Можна зробити, наприклад, флешмоб обіймів, змайструвати разом годівницю для пташок, намалювати листівки з щирими побажаннями один одному тощо.

ДОБРОТА – це ласкаве, співчутливе, турботливе ставлення до людей. Це терпимість, такт, світло.

ДОБРОТА – це усвідомлене бажання допомагати, підкріплене силою і діями. Це розуміння того, який ефект справить зроблений нами вчинок.

ДОБРОТА – це дивовижний сплав моральності, сили, сміливості й активної життєвої позиції.

 

Запрошуємо усіх приєднатися до цього доброго, чудового свята! Адже це так просто – посміхніться перехожому; обійміть батьків або друга, подякуйте їм; зробіть комплімент однокурсниці, колезі або начальнику; подаруйте квіти сусідці чи незнайомці; зателефонуйте друзям і скажіть їм, які вони чудові; переведіть бабусю через дорогу, але тільки ту, якій точно потрібно на іншу сторону; змайструйте годівницю для птахів; нагодуйте бездомне кошеня чи цуценя; поступіться чергою; напишіть позитивниій пост у соціальній мережі; скажіть слова підтримки тим, кому вони потрібні.… Все це займе мало часу і зусиль, але ефект буде колосальним. Адже з кожним таким, простим по суті, вчинком комусь стає краще, а значить – і більше доброти у світі. І важливо пам’ятати, що такими справами – проявами чуйності, симпатії, щедрості, дружелюбності, любові, благородства – ми вчимо робити добро і інших людей. І, звичайно ж, бажано творити добро безмежно і безкорисливо щодня, а не лише у Всесвітній день Доброти.

У будь-якому разі починати потрібно з себе, і тоді світ стане добрішим!

 

Відзначати Всесвітній день доброти дуже просто! Все, що потрібно – це зробити добру справу. Наприклад: сказати теплі слова; привітати товаришів по службі та пригостити їх смачненьким; притримати двері для людини, що йде позаду; бути ввічливими за кермом; організувати для своїх близьких приємне свято; подякувати батькам; частіше обійматися!

Зробімо цей день сповненим добром!


« повернутися

Вхід для адміністратора