A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, молоді та спорту
Новгород-Сіверської міської ради Чернігівської області

Десять кращих стратегій для підтримки дітей з аутизмом

Дата: 10.12.2021 11:07
Кількість переглядів: 88

Ці стратегії можуть допомогти зменшити стрес як у вашому власному житті, так і в житті вашої дитини, спростити навчання новим навичкам. Спеціалісти рекомендую впроваджувати ці підходи якомога раніше - чим молодша дитина, тим краще. Для дорослих з аутизмом ці стратегії будуть не менш корисні.

 

1. Структура/розпорядок дня: Послідовність і знання про те, чого очікувати, допомагає дітям з розладами аутистичного спектру (РАС) справлятися з щоденними труднощами. Розробіть щоденний розпорядок дня для вашого дому і якомога суворіше його дотримуйтеся. Різкі, несподівані і значні зміни - це надійний шлях до небажаної поведінки або повноцінної істерики у вашої дитини. Стабільний розпорядок дня, дозволяє дитині відчувати більше контролю над навколишнім середовищем.


2. Візуальний розклад на день: Візуальні розклади життєво необхідні для навчання дитини незалежності. Коли ваша дитина завершує заняття або завдання, вона починає просто тинятися з кута в кут, заповнюючи час самостимуляціями і небажаною поведінкою? Створіть візуальний розклад. Він допоможе дитині з РАС зрозуміти, що вона повинна зараз робити, що буде потім, а що після цього. Невелика порада: будь ласка, не використовуйте письмові розклади з дітьми, які поки не вміють читати. Це марно. Використовуйте фотографії та зображення.


3. Система комунікації: Можливо, ваша дитина може спілкуватися за допомогою мови жестів, планшета, системи PECS тощо. Найголовніше, щоб всі вдома погодилися заохочувати і приймати саме цю систему комунікації. Якщо дитина може говорити, тоді заохочуйте її за усні слова і вимагайте їх. Якщо дитина може спілкуватися за допомогою жестів, то заохочуйте і вимагайте від неї жести. Почніть заохочувати тільки одну систему комунікації, і переконайтеся, що в сім 'ї всі розуміють необхідність цього.


4. Обмежений доступ до заохочень. Якщо у вашої дитини є вільний і необмежений доступ до того, що найбільше їй подобається, то як ви будете заохочувати її за хорошу поведінку? Позитивне заохочення - це ефективна і критично важлива стратегія для навчання вашої дитини новим навичкам. Коли батьки говорять, що у дитини немає ніяких заохочень, то дуже часто це означає, що у дитини немає необхідності працювати заради чогось, тому що у неї є доступ до всього, що вона побажає.


5. Активні стратегії щодо запобігання втечам: Ризик втечі - це величезна загроза безпеці для багатьох дітей з аутизмом, особливо для невербальних. Ви можете почати вчити дитину, що тікати не можна, з самого раннього віку. Разом з розпорядком дня, у вас повинні бути правила поведінки в будинку. Правило щодо втечі може звучати як: "Треба запитати маму, перш ніж виходити на вулицю". Зробіть візуальні підказки про правило "Зупинися і запитай" і розташуйте їх поруч з кожними дверима. Коли дитина наближається до дверей, їй потрібно нагадати, що вона не може виходити на вулицю одна. Вчіть дитину підходити до вас і використовувати свою систему комунікації (PECS, жести, планшет і так далі), щоб попросити "гуляти". Закривайте візуальні підказки на ніч, щоб позначити, що тепер виходити на вулицю взагалі не можна. Або можна повісити іншу підказку, наприклад, "Почекай".


6. Дошка для вибору: Багато видів проблемної поведінки можна зменшити або прибрати, якщо просто надати дитині більше можливостей для вибору, наприклад, де їй сидіти, який фільм дивитися, пити їй сік або молоко. Для того, щоб допомогти дітям зробити вибір можна зробити візуальну дошку вибору, на якій розташовуються картки, що позначають їхні улюблені заняття, продукти або іграшки. Протягом дня показувати дошку вибору це дозволить дитині вибирати, чим зайнятися і т.д. Залежно від дитини дошка вибору може оновлюватися з різною регулярністю, якщо дитині набридають її заохочення.


7. Умови для привчання до туалету: Мова йде про велику стратегію, яка потрібна в багатьох випадках. Навіть якщо ваша дитина поки занадто маленька для привчання до туалету, ви повинні почати цю стратегію як умога раніше. Змінюйте підгузки тільки у ванній кімнаті, привчайте дитину допомагати вам при одяганні і роздяганні, нехай вона сама викине забруднений підгузок, а потім помиє руки. Ви вчите всьому, що пов’язано з туалетом, крім, власне, сидіння на унітазі. Дитина звикає до ванної кімнати і засвоює багато навичок, які знадобляться їй пізніше (наприклад, як розстебнути блискавку на штанях). Для складних навичок, наприклад, миття рук, зробіть покроковий візуальний розклад. Якщо дитина забруднилася, то вона повинна брати участь у переодяганні, викинути підгузки або забруднену білизну, помити руки.


8. Предмети для мультимодальної сенсорної стимуляції: Це безпосередньо пов’язано зі зменшенням повторюваної, самостимулюючої поведінки та гіперактивності. Якщо діти занадто багато часу витрачають на стиммінг, батьки часто намагаються зменшити його. Стиммінг для чогось потрібен вашій дитині. Спеціалісти рекомендують перенаправити його, а не пригнічувати. Підберіть предмети, з якими ваша дитина зможе маніпулювати і взаємодіяти, щоб отримати потрібну сенсорну стимуляцію.


9. Робоче місце для самостійних занять: Завершення завдань - це один з найважливіших моментів. Вам доводиться розважати дитину цілий день? Якщо вам потрібно займатися домашніми справами або працювати вдома, ваша дитина зможе зайняти себе? Якщо ні, то його необхідно навчати незалежним заняттям. Виділіть невелике робоче місце, підберіть кілька занять і встановіть таймер. Вчіть дитину виконувати завдання, поки таймер не спрацює, а потім дайте їй велике заохочення. З плином часу заняття за робочим місцем можна додати до візуального розкладу, а дитина зможе самостійно перекусити, прибратися, зробити два заняття за робочим місцем, почати робити домашні завдання і так далі.


10. Місце для відпочинку: Дуже часто вона необхідна. Діти з аутизмом відчувають сильні перевантаження і надмірну стимуляцію протягом дня, що виливається в капризи, істерики і самоагресію. Важливо з самого раннього віку вчити дітей, що вони можуть контролювати свої емоції. Виділіть тихий кут у будинку і покладіть туди предмети, що допомагають заспокоїтися (подушки, мішки, гімнастичний м’яч тощо). Коли дитина засмучена або страждає від перевантаження, поясніть їй, що їй потрібно заспокоїтися, наприклад: "Ти плачеш і кидаєш іграшки. Тобі потрібно заспокоїтися ". Направте дитину в місце для відпочинку і допоможіть їй зайнятися чимось заспокійливим, наприклад, глибоко і повільно дихати, рахувати до п’яти  і так далі. Використовуйте візуальні підказки, щоб показати дитині, які кроки потрібно зробити, щоб заспокоїтися. Хваліть і заохочуйте дитину за поліпшення в її настрої. З плином часу ви зможете просто говорити дитині, що потрібно піти заспокоїтися, і вона зможе самостійно піти в місце для відпочинку, практикувати вправи для релаксації і повернутися, коли відчує себе краще. Заспокійливі стратегії (їх візуальні підказки) потрібно завжди носити з собою і користуватися ними в будь-якій обстановці. Важливо не саме місце, а те, що ви вчите дитину регулювати власні емоції.


Джерело: https://www.autism.ua


« повернутися

Вхід для адміністратора